Strma iskušenja

2016-01-14

skellig

 

S prikazivanjem novog filma iz niza “Ratova zvijezda” otočić Skellig Michael (gelski Sceilig Mhichíl, “Mihovil na litici”) je praktično postao Jedi-svetište. U reklamnoj kampanji je i sama ministrica kulture koja, na snimanju filma, hvali ambijent:

 

 

No, arheolog Michael Gibbons je usporedno s radovima na građevinama nakon njihovog uvrštavanja na Popis svjetske baštine konstatirao kako je danas vidljiva arhitektura, zapravo, izmišljena. Na istome Youtubeu je i video zaklade Tara:

 

Jedna je izmišljena prošlost susrela drugu, izgradivši si – ni manje ni više – no čitav hram. Čitav je slučaj u zborniku o državnim režimima zaštite baština opisala Máiréad Nic Craith; zbornik je slobodan za čitanje ovdje:

Bendix

U članku je zanimljivo uočavanje još jednog propusta u “zaštiti” Mihovila na Litici, naime, izostavljanje nematerijalne kulturne baštine tj. postojeće reputacije otočića posredovane kroz narodne pjesme. U njegovom “obnovljenom” čuvenju zaobiđeno je ono što se može shvatiti britansko, a utvrđeno isključivo irsko. Doista poučan komad litice, napose kamenja na njoj!

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: