Uz jedan novinski konac

2015-04-17

Dva poslana tjedna teksta za rubriku “Kroz šibensko ruho od anlina do žlinge” nisu osvanula u tisku i sad je otprilike jasno kako je taj niz okončan. Rubrika je na koncu brojala 543 članka, od prijelaza tjednika Šibenski list na opširniji format u kolor-tisku 28. kolovoza 2004. do njegovog preobražaja u podlistak Slobodne Dalmacije ovoga 3. travnja. Ukupno je to bilo nešto više od tisuću kartica teksta, svakog sa svojom ilustracijom. Dio toga je bio honoriran, ipak uvijek pisan u zadaći komuniciranja muzejskog fundusa.

Prema novinskim rubrikama gajim respekt zaslužen radom njihovih pisaca. Dojmila me se dugotrajna rubrika Glasa Slavonije u kojoj je svaki put iznašan po jedan slučaj iz starije sudske prakse, dobro arhivski utemeljen, dovoljno star i anonimiziran da nikoga ne može povijediti no tek mnoge poučiti.

S formom nisam imao nedoumice jer sam 13 godina ranije u istom tjedniku na godinu dana već pisao rubriku “Folklor 1991”, koja je iz modernitetskog inventara imala postati ratnom kronikom. Novi povod je bilo širenje tjednika iz biltenskog opsega u dostojniju tiskovinu, kad je članak od 21. kolovoza (tema je bila odjevna muzeografija “Četiri bunara”) uredništvo priklonio ideji o tjednom nastavljanju. Forma “od A do Ž” se oslanjala na rječnički dodatak doktorskoj tezi o nošnjama i povijesnom odijevanju, dugujući zahvalnost mnogim etnografskim bilježiteljima u sjeverodalmatinskom dijelu Hrvatske.

Savjet za novinsku rubriku je u to vrijeme već bio star više godina i na e-raspravištu Museum-List je rekapitulirao novine i nastavu kao prve intelektualne ekstenzije kustoskog rada. U to vrijeme sam honorarnu nastavu etnologije držao već šest-sedam godina i tjedna priprema mi nije bila strana stvar. Ipak, novinska obveza je drugačija vrsta dijaloga od onoga kakav se zbiva u predavaonici. Nastava se može održati i odlaskom van zgrade drugog dana, no rotacija nikoga ne čeka i novinski je rok neumoljiv. Dijalog je uglavnom gluh, ali je znao donositi odloženog i nenadanog ploda otvarajući vrata i ojačavajući povjerenje kad to i nisam očekivao – bivajući dovoljnim razlogom za pisanje i onda kad se nije honoriralo.

Potvrdu da moju pisaniju nitko ne čita dobio sam kad se jedan članak greškom otisnuo i narednog tjedna, a da to nitko nije primijetio. Srećom je bilo mnogo više prilika kad sam razabrao ili izravno čuo da je od tekstova koristi bilo. Uvriježena slaba točka je likovna oprema teksta, kakva se i inače u autorskim ugovorima niti ne spominje, a ovdje je valjalo namaknuti da bi se nad konačnim rezom izgubio utjecaj (makar se to napomenulo i potcrtalo). Tako su se zbili smiješni previdi da uz članak o gabanu sâm gaban na ilustraciji bude izrezan jer se našao u gornjem dijelu dijela srednjovjekovne freske, da se uz spominjanje Mačkovog kamena s ljudima fotografiranim pod njim sam taj lišanski Mačkov kamen izreže van slike, ili pak da članak triput dopisujem novim nastavcima sve dok figura sa statusnim povezom oko čela (na koncu zaokružena crvenom kružnicom) napokon ne uđe unutar reza.

Sve u svemu, zanimljivo iskustvo. Uredništvu sam zahvalan na povjerenju da taj kutak može biti zanimljiv njihovom čitateljstvu, a čitateljima na strpljivosti i pred onim tekstovima koji možda nisu bili najbolji kakvi su se dali polučiti. Do toga sam držao i nadam se da je takvih trenutaka u proteklom desetljeću bilo vrlo, vrlo malo. Baratanje baštinom i kulturom je čitavo u komunikaciji, a prilike kad se od dvije vrijednosti stvaraju tri (i ta treća namah postaje tradicijom) uvijek teku pred očima i prostori za dijaloško kapitaliziranje takvih vrijednosti su vrijedni i važni.

U ovoj je prostoriji netko zatvorio vrata, no u međuvremenu su se već stvorile druge. Da li se ovakvim vratima lupne ili zalupne u drugim prilikama ne bi trebalo odbijati, i mlađim kolegama u takve komunikacijske kanale k svojim lokalnim zajednicama svakako preporučujem ulaziti. Ma koliko se savjesno prakticirala, bez takvih izlazaka svaka profesija riskira izolaciju i širu nerelevantnost, ostajući u gabaritima ekspertnog činovništva.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: