Analiza toksičnog otpada

2014-11-17

Dio teksta koji je u lokalnom novinskom podlistku greškom zamijenjen drugim, pa ga uvrštavam ovdje:

http://www.jutarnji.hr/saljive-price-o-hrvatima-koji-mrze-zene–nasa-je-tradicija-toksicni-otpad–nema-dovoljno-duboke-rupe-u-koju-je-mozete-zakopati/1234499/

Pogleda li se letimično, ovo su ljudi u hrvatskim narodnim nošnjama. Promotrimo ih još jednom, izbliza. Njihove košulje su izašle iz industrije, izrađene od platna masovno otkanog vjerojatno u Bangladešu ili Pakistanu. Materijal krožeta i kićenog kaporana zasigurno nije nastao unutar Hrvatske. Dio visokog veza s krožeta je doista rađen rukom, u kojoj nije neobično imati iglu napravljenu u Nizozemskoj jer odande se uvozila i prije šest stoljeća. Drugi dio veza je izašao pod šivaćim strojem, kakav i nije bio uobičajenim dijelom inventara seljačke kuće. Kite s kaporana i s vrha ramena krožeta uspomena su na dočasničku odoru vojnog obveznika Vojne Krajine, toke gradskih zlatara su u XVII. st. čuvenje stekle darovima mletačkog providura pučkim četovođama (a dio ovih s fotografije je sišao s tokarskog stroja, u Šibeniku agregiranih bilo zbog bravarskih servisa u novouspostavljenoj austrougarskog ratnoj luci ili u tvornici aluminija razrasloj iz njemačkih reparacijskih odšteta nakon zadnjeg svjetskog rata). Vole li se takve velike državne tvorevine ili ne, mogu posvjedočiti kajzlerbafe. Dizajn crvenkape s početka XX. st. nosi nepridržani copyright Đure Matavulja, potomka bosanskog izbjeglice. A s urešenim guslama je nevolja kao i s alkarima: nije ih se libilo kititi nijednom vlašću, uključivo s petokrakom, i tako redom unazad sve do vremena kad ih je iz Fortisa tako rado u kult prometnuo Vuk Karadžić.

Ispada da se niti analiza toksičnosti ne može tako lako jednoznačno opremiti fotografijom… Kad je već snimljena pedesetak metara od muzejskog stola, vrijedilo je pobliže razgledati.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: