Zadnji globalni etnolog

2009-11-13

Uz oproštaj od Claude Lévi-Straussa koji je 3. studenog sahranjen u Lignerollesu ostaje i rastati se od vjerojatno zadnjeg globalno čuvenog etnologa. Danas su, naime, u ovoj struci nominalno “etnolozi i kulturni antropolozi” a rehabilitacija kontinentalne inačice ovoga posla kakva je tekla koncem prošlog stoljeća ipak nije dovela do toga da se sveučilišni odjeli i instituti svojim imenima vrate na samu “etnologiju”. Valjda je draž rasprava jedno, a moć tržišta drugo.

Paradoks kakvog se prošlo s najširom javnom percepcijom C. L.-S. je bio u njegovoj popularnosti, izabiranja za najutjecajnijeg živućeg mislitelja a njegovih knjiga u krug onih koje bi se sobom ponijelo na pusti otok, s istovremenom nominalnom transformacijom njegove struke u oblik iz američke akademske tradicije.

Vjerojatno je najvažnije uporište za život ovog paradoksa bila francuska uvriježenost ovog pojma, jer i sama “antropologija” u francuskom ne znači posve isto što i na ostatku kontinenta. Sam je Lévi-Strauss jasno predstavio da etnologiju i antropologiju vidi na različitim zadaćama. I pored njegovog crpljenja gradiva iz etnografskih zbornika američkih kulturnih antropologa, nominalno kulturnoj antropologiji tu nije bilo mjesta.

U svijetu njegova doba je bilo posve dovoljno mjesta za razne strukturalizme, kojima je kategorijski otvorio široka vrata. Uostalom, i najprodornije čitanje hrvatskog folklora koje od 1980-tih godina teče iz pera akademika Radoslava Katičića svojim je istraživačkim postupkom također  strukturalizam no nema razloga stavljati ga u nekakav jedinstveni teorijski tabor strukturalista.

Na žalost, takvih sloboda u stvarnom akademskom životu nema. Stoga se s odlaskom Claude Lévi-Straussa možemo oprostiti od zadnjeg samoizjašnjenog i globalno poznatog etnologa… kojemu su sami etnolozi odricali etnologijskost i svrstavali ga među filozofe, ali to je već drugi dio paradoksa iz njegove dinamične intelektualne iskaznice.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: