Daleki, nepomućeni vrutak izvornosti

2009-07-06

Često se događa da neka lokalna narodna nošnja u krupnim simboličkim predstavljanjima stekne reputaciju najpoznatije narodne nošnje – gotovo nacionalnog simbola.

U Nizozemskoj je to narodna nošnja iz sela Volendam, u Poljskoj su to Tatre sa Zakopanama, u Norveškoj pokrajina Telemark, u Švedskoj pokrajina Dalarna gdje su prikupljeni prvi predmeti za utemeljiteljsku nacionalnu etnografsku izložbu, u Sloveniji okolica Bleda, u Njemačkoj Bavarska s osobito reputiranim okrugom Spessart gdje su sakupljene prve objavljene zbirke njemačkih narodnih pjesama. Vjerujući u nenačetost običaja u zabačenim sredinama, uopće se držalo da je neiskvareni narodni duh ostao najsačuvaniji u izdvojenim i teže dohvatnim krajevima – poput planinskih područja.

Van narodnih središta, napose izvan urbanih područja, također su bili i krajevi ne samo na periferiji već i preko državnih granica. Za Francuze to je Bretanja, “mala Britanija” koja je s otoka i naseljena koncem antike, no gdje su entuzijasti u XIX. st. objavili prva utjecajna folklorna izdanja. Za Mađare je takva bolna i poticajna točka Transilvanija, tj. Erdelj ili saksonska Sedmogradska, koja je u granicama današnje Rumunjske (i gdje su rumunjsko-mađarski sukobi koncem 1980-ih najavili urušavanje bloka, što su na Kavkazu već bili obznanjivali tenkovi). Na središnju milenijsku proslavu mađarskog kraljevstva 1896. ulazilo se ispod prenesenog izrezbarenog drvenog erdeljskog nadvratnika.

Kirin, s najkrupnije novčanice iz 1943.

Kirin, s najkrupnije novčanice iz 1943.

U Hrvatskoj je taj mitski kraj u kojem je srce hrvatske duše u Vrlici. Tamo je Milan Begović za Gotovčevu operu izmislio panslavenskog Eru (Morlaci više nisu bili u modi), kakvog u stvarnosti nije bilo. Kasnije je vrličke gorštake likovno glorificirao Vladimir Kirin. A lahor čežnje za neiskvarenim srcem narodnog duha  donosi i endehazijska novčanica sa stola istog likovnog majstora.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: