Dva studenta za cijenu jednog

2009-05-26

Igra prodaje znanja i studenata na Jelačić-placu čijom je ironijom 33. dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu praktično najavljeno njeno sutrašnje okončanje mogla se poželjeti već tijekom prvih nekoliko dana obustavljene nastave. Takvom se zgodom prokazalo ono osnovno.

Društvenu cijenu za tu pozornicu studenti su platili jednim mjesecom prosvjeda u kojem se nije razbio ni jedan prozor i u kojem je svatko tko je htio sudjelovati imao predviđenu priliku za to. Plaćanjem tako visoke najamnine javne pozornosti poruka s crtičnim oznakama studenata mogla je stići do tim većeg broja očiju. A gledatelj tih oznaka ponuđenih dobara po definiciji mora biti potencijalni kupac. Time su u očit proces uvučeni svi, na svačiju odgovornost kupovanja, nekupovanja, apstiniranja ili reguliranja.

Ne treba suflirati što će još poroditi ovako započet dijalog producenata i konzumenata bolonjskog procesa, makar jednog nezadovoljnog dijela potonjih. Napose može biti zanimljivo što takav dijalog može značiti u akademskoj zajednici koja, po poukama iz prošlosti, kodificira kategorije i nazivlje za tumačenje društva i njegove kulture. Zbiva li se tu nešto novo, možda prakticirano od sadašnjih nastavnika ili od onih koji će među današnjim prosvjednicima to tek postati? Kamo bi mogla odvesti vožnja cestom na kojoj su se crtične oznake pretvorile u rubnike ili isprekidanu liniju za pretjecanje?

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: