Krovovi tradicije

2009-04-15

Kalendarska izmjena dvije godine je u izložbenim prostorima glavnog grada donijela bogat retrospektivni izbor. U Klovićevim dvorima predstavljen je opus slikara Vjekoslava Kirina i kipara Vanje Radauša, a u Umjetničkom paviljonu je već ranije otvorena izložba o 100. obljetnici rođenja Ede Kovačevića. Radi se o jedinom hrvatskom akademskom slikaru koji je sam izradio i karton i tapiseriju – “Krovove” iz 1964. (fundus Moderne galerije), otkane na osnovama njegovih ranijih likovnih kompozicija zagrebačke i dalmatinske arhitekture.

Zašto je to zanimljivo i za našu općenitu tekstilnu baštinu? Stoga što je domaća varijanta vertikalnog tkalačkog stana, kakvog se može vidjeti korištenog još tu i tamo u hrvatskim selima ili u jednostavnim edukativnim oponašanjima, po tehničkoj definiciji rodonačelnice arheologije tekstila Agnes Geijer upravo “tapiserijski tkalački stan”. Tim “Krovovima” je, kako se može pratiti iz kataloga i ranije monografije Radovana Ivančevića, prethodila osobita likovna i rukotvorna geneza.

Kao i mnogi umjetnici, autor je još prije drugog svjetskog rata nadahnuće uspješno potražio u Parizu. Francuska je pod vodstvom Lurçata, s kartonima Picassa i drugih vrsnih slikara, povela preporod tapiserije s reprezentativnim bijenalom u Laussanei od 1962. godine. U Hrvatskoj su se takva djela mogla vidjeti na zagrebačkoj izložbi francuske tapiserije 1953. godine.

U to vrijeme od Kovačevića su bila naručena likovna rješenja tekstilnih dekoracija predsjedničkog Plavog vlaka s motivima iz likovne baštine južnoslavenskih naroda. Narudžbe svečanih dekoracija ostvarenih ćilimarskim umijećima u federativnom režimu nisu bile nepoznate ni prije toga, poput saga kojeg je oko 1950. za ures svečanih dvorana vlasti u Zagrebu po nacrtu slikara Bruna Mascarelija istkao čuveni zagrebački ćilimar Ivan Stanković.

Na narudžbu zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca slikar Ljubo Babić napravio je karton za tapiseriju “Zlatna bula” (temu dobro odmjerenu u gradonačelnikovom dosluhu s hrvatskim iseljeništvom), danas izloženu u svečanoj gornjogradskoj vijećnici, čije je tkanje 1962. i 1963. pred sastavom tkalja vodila supruga Ede Kovačevića, nastavnica Obrtne škole Mira Ovčačik Kovačević. Nakon čitavog tog puta 1964. dolaze “Krovovi”, likovno i tekstilno pripremljeni i otkani od ovog zaslužnog akademskog slikara, izlagani višekratno u Zagrebu i na tapiserijskom bijenalu u Laussanei.

Drugo njegovo djelo s izložbe, “Matija Gubec” izrađen za Muzej seljačkih buna u Stubici 21 godinu kasnije, nije tapiserija istkana na tkalačkom stanu no likovna kompozicija i raster ovog vezenog ostvarenja daje jasno znati svoje žanrovsko podrijetlo. U desetljećima nakon “Krovova” odrednica tapiserije se proširila i na mnoga nekonvencionalna tekstilna ostvarenja i umjetničke intervencije u prostoru, udaljujući se od svojeg postanja na tapiserijskom tkalačnom stanu.

Edo Kovačević: Matija Gubec (detalj)

Od ubogih pučkih izbi do Umjetničkog paviljona ili galerija frankofone Švicarske ipak vodi ista tekstilna nit. U ovoj priči je putovala sa slikarem senzibilnog oka i ruke koja se nije skanjivala ni nabijati češljem tkalačkog stana, njegovim inventivnim mijenjanjem postupka od jednog do drugog djela, prosvijetljenim patronima i bjelosvjetskim trendovima željnih prometanja novih vrijednosti – u konačnici za račun imućnika koji nestalne profite uvijek žele ulagati u trajne vrijednosti. Jedna vrsta takvih vrijednosti pripravna je izvirati pod okom i rukom nadahnutih stvaralaca, ukorijenjena u rukotvornoj baštini koja je živjela među zidovima hrvatskih kuća.

Prvi put objavljeno u NIB 17. siječnja 2007.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: