Posebno predizborno izdanje ;-)

2007-01-04

Listajući povijest kulture odijevanja možda bi mogli ustvrditi kako su najduže tradicije mode, poput nevjestinske bjeline, ostale kao odjek čuvenih svadbi, a da su društveni ukusi vezani za odjeću i tekstil zadavani prevratima i politikom. Možemo li na parlamente i sudnice gledati kao na modne piste? Možda bi i čitavu intelektualnu povijest nesretnog XX. st. mogli prepoznati u jednoj jedinoj fotografiji Heideggera odjevenog u tradicionalno bavarsko odijelo.

Autoritativna povijest hrvatske nošnje i povijesnih kostima dala bi se sastaviti već samo iz pregleda ruha u kojima su naši poslanici kročili put parlamenata, od onih konavoskih ili bukovačkih kompleta sa svečanim skrletnim jačermama nošenih za isticanje u Beč tijekom 80-ih i 90-ih godina XIX. st., preko guslareve nošnje sa svečanosti povodom prvog zasjedanja Sabora 1990., do banske replike u kojoj se egzerciralo na prvi dan hrvatske predizborne kampanje ljeta Gospodnjeg 2003.

Ukus sklon narodnoj nošnji u ruhu političara nije odvajkada – i taj je podložan pomodnostima duha vremena. Kad su predstavnici puka u francuskoj staleškoj skupštini, samo dva mjeseca prije proglašavanja prijenosa suvereniteta, željeli simbolično prosvjedovati u defileu pred kraljem, pojavili su se svi odreda odjeveni u crninu. Za samog je Robespierra ostalo zabilježeno odjevno ugledanje u literarni predložak, kad se na revolucionarnoj svetkovini kratko pred smrt pojavio odjeven kao Werther, nesretni književni junak. Francuski “sankiloti”, protestno razodjenuvši kićene plemićke hlačice (“sans-culotte“) za volju dugih pučkih nogavica, navještaj su političkih pokreta XX. stoljeća koje običavamo nazivati po boji njihovih košulja.

Temeljci novom političkom ukusu položeni su u romantičarskoj epohi XIX. st. U ovom dijelu Europe najutjecajniji je bio bavarski predložak, dovoljno jak da sve od vremena ustanovljenja Oktoberfesta i istaknutih kraljevskih ceremonijala iz 1810. “lederhosen” ostanu punovijednom alternativom svečanom muškom odijelu do u naše dane. Na svoj način je zmija povijesti pred nama zagrizla svoj rep, jer u otmjenim krojačkim djelima vrijednog Trogiranina što ih danas nose hrvatski političari raznih stranaka možemo prepoznati predložak odjeće sa slike jednog davnijeg političkog zanosa, ilirskog preporoda. Nakon više od stoljeća i po okolišanja, njena se kostimografija iz politike vratila u politiku.
 

Prvi put objavljeno u NIB 19. studenog 2003.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: