Nosite li crvenu kapu?

2007-01-04

O jednoj simboličnoj odjevnoj prepoznatljivosti izvijestili su ovih dana mediji i elektronička stručna raspravišta. Vruće pitanje našeg vremena, lomi li se poredak svijeta na vladanju Irakom ili ne, dospio je, naime, i doslovno do glava. Pokret protivnika američke intervencije i okupacije Iraka pozvao je na simbolički prosvjed nošenjem crvene kape. To i ne bi bilo ništa za osobito pamćenje da je, još otprije, grupa pristaša politike sadašnjeg američkog vodstva počela prakticirati istu stvar – nošenjem crvenih kapa iskazivati podršku napadanom predsjedniku. Sretnete li na kakvoj američkoj ulici osobu čije nošenje crvene kape prenosi politički stav, vjerojatno bi se imali ravnati javnim mnijenjem konkretnog susjedstva (npr. tko je oko vas donirao novac kojem političaru, s fundrace.org) da bi poruku i točno razumjeli.

Povjesničari su se prisjetili okupirane kontinentalne Europe iz vremena koje je prethodilo savezničkom iskrcavanju, kad su osobitu popularnost u prkosnog stanovništva imale crvene kape, ili još prepoznatljivije, trikolorne kape u rasporedu boja britanskog ratnog zrakoplovstva, nošene kao znak prosvjeda pred okupacijom i potpore očekivanom oslobođenju.

Putopisi nacionalno pribranih Hrvata kontinentalnog dijela zemlje koji su Dalmacijom putovali koncem XIX. st., uživajući u odsustvu mađarske vlasti u tom austrijski vladanom dijelu carevine, razgaljivali su se nad prizorom kakvog je zorno opisao Ivan Kukuljević Sakcinski 1873. godine u časopisu “Vienac”: “S daleka jur zacrveni ti se sve pred očima, kad vidiš narod polaziti u crkve. Svi mužkarci nose nizke crvene kape i sure surke crveno obšivene […] što mi bijaše velika slast gledati”.

Kad je u pitanju sagledavanje silne množine svijeta, poruke na bedževima ne pomažu, slično kao ni istančana profiliranja kroja. Kako ponaosob, tako i u svjetini, ono što vrijedi je, očito, glava. Na tu odjevnu pouku podsjeća policijski trik kojim se redari smjesta sakriju u stadionskoj gužvi, samo skinuvši kape. Zgodna doskočica za dizajnersku razradu, nije li?
 

Prvi put objavljeno u NIB 8. lipnja 2004.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: