Nalaz iz Broda

2007-01-04

Dr. sc. Kornelija Minichreiter iz Instituta za arheologiju iz Zagreba ovog je srpnja u osmoj kampanji iskapanja na lokaciji Galovo u sjeveoistočnom dijelu Slavonskog Broda otkrila dio tkalačkog stana iz mlađega kamenog doba. Radi se o vertikalnom tkalačkom stanu kakvog se da zorno vidjeti na klasičnim grčkim vazama gdje Penelopa odugovlači pred udvaračima ili kako se u tkanju natječu Arahne i Atena. Ovakav tkalački stan nije prislonjen uza zid poput folklornih primjeraka, već su mu grede učvršćene u podu. Stoga se na njemu radilo obilazeći sad jednu, sad drugu stranu tkalačkog stana. Greda otkrivena u blizini glinenih opteretnih utega niti osnove dio je takve konstrukcije.

Kada se ovakvi utezi pronađu u nizu, kako su se već zatekli s osnovom, može se pretpostaviti njena širina. Točniju širinu pretpovijesnih osnova odaje širina uporišta za grede tkalačkog stana: u Mađarskoj je takva širina bila 185 cm, u Švicarskoj i u Njemačkoj različitih pretpovijesnih doba 40-60 cm, u jednom od slojeva Troje 110 cm, u Gomolavi 120 cm a u maloazijskom Gordionu 159 cm radne širine osnove.

Po opteretnim utezima može se pretpostaviti koliko je ukupno tkalja moglo biti uposleno u isti mah. U Gordionu, domovini mitskog kralja Mide koji je dodirom sve pretvarao u zlato, nevjerojatna koncentracija od 2300 ovakvih utega se po mjeri od 21 utega po jednom tkalačkom stanu (koliko ih je nađeno u jednom nizu) može preračunati za radni inventar preko stotine tkalja!

Kad Homer u Odiseji opjevava bogatstvo kralja Alkinoja, za nj kaže da je imao pedeset tkalja. U svojoj disertaciji o pretpovijesnim tekstilima Elizabeth Barber po ovoj tkalačkoj prispodobi zaključuje: “Nije čudno da su Grci kralja Midu poistovjećivali sa zlatom!”

Osam tisuća star tkalački stan u Hrvatskoj uvodi nas u zabaštinjeno zlato lokalnog pretpovijesnog tekstila.
 

Prvi put objavljeno u NIB 20. rujna 2005.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: