DNK jednog tekstila

2007-01-04

Kako tekstilac može izmjeriti uspjeh svojeg rada? Kako je s austrijske televizije ORF na Mreži 24. travnja prenio servis znanstvenih vijesti Ananova (http://www.ananova.com), pretpovijesna perspektiva nam nudi jedan neobičan kriterij za ovakvu evaluaciju. U rubrici “uvrnutih vijesti” (“weird news”) dalo se pročitati odbijanje ravnateljice talijanskog muzeja u Bolzanu da ekstrakcijom DNK sa 5300 godina stare smrznute mumije 50-godišnjeg muškarca izađe u susret “većem broju ženskih tražiteljica” tehnološki pomognutog začeća.

Što je Talijanke i Austrijanke privuklo do te mjere za za oca svojeg djeteta požele popularnog Otzija”, tako nazvanog po predjelu Alpa gdje je nađen 1991.? O njegovoj okretnosti danas su nam preostali svjedočiti, naime, njegova odjeća i oprema.

Članak iz servisa vijesti Ananova:
http://www.ananova.com/news/story/sm_773753.html

Otzi nije samo najstarija ljudska mumija, on predstavlja i najočuvanije ljudske ostatke svoje epohe. Kao što pred egipatskim mumijama ulazimo u kulturnu povijest lana, prestižnog u vrućim i vlažnim klimama, tako nas je Otzi poučio o umijećima svojeg vremena – za dobro poznavanje najboljih vještina jamči njegova onodobna dugovječnost. Uza sva pomagala koja je nosio sobom (kvalitetan lûk, pomagala za vatru i pribor za prvu pomoć), bio je odjeven i obuven u višeslojne medvjeđe i jareće kože, za izolator obuće i kape poslužili su mu trava i liko. Potplati i podstava obuće pažljivo su razvrstani kožama različitih svojstava. Klima ga očito nije uspjela oboriti, tomu je kriva strjelica čiji je vršak nađen u Otzijevim leđima.

Kako je Emil Vogt još 1937. podrobno izvijestio u bazelskoj knjizi o odjeći kamenog doba, ovakva odjevna umješnost pretpovijesnih obitavatelja Alpi gotovo da je pravilo. Za razliku od drugog europskog kruga tih prastarih tekstilnih pronalazaka, onog srednjoeuropsko-podunavskog, alpska nalazišta jednostavno pršte nadahnutošću. Praktično svaki takav švicarski nalaz iz slojeva starih 5000 godina nosi neku posebnu crtu, a njihov najpoznatiji primjer zbog maštovitih baratanja dodanim potkama nosi i laskavi naziv brokata iz Irgenhausena. Tko se namjeri proći kroz ciriški Švicarski nacionalni muzej, tamo ima priliku vidjeti i originalne djeliće i cjelovitu, uzbudljivu repliku.

QuickTime VR prikazi iz Švicarskog nacionalnog muzeja.

Da li ste dobro odradili svoj tekstilni posao i hoće li vas naručitelj uposliti i ubuduće, Otzi vam, dakle, sugerira provjeriti autentičnim metodom. Provjere fizičkih svojstava vlakna, to su tehnološke trice i kučine. Ne bez osmijeha, naručitelja valja pitati: da li su se kupci raspitivali i za ekstrakciju tekstilčeve DNK?

Prvi put objavljeno u NIB 8. svibnja 2003.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: