Bankovno jamstvo: stari običaji žive

2007-01-04

Kao i tisuće drugih korisnika, 25. siječnja sam e-poštom dobio 16. broj povremene bankarske okružnice (”newsletter”, kako piše u zaglavlju) kojom se najavljuju njihove poslovne ponude. U njoj je pisalo:

Poštovani gospodine Kale,

sljedeći mjesec, veljaču, obilježit će dva događanja koja su ujedno zanimljiva za putovanja – Valentinovo i potom karnevalske svečanosti.

14. veljače, dan Sv. Valentina ili Valentinovo, slavi se kao dan zaljubljenih. Mnogo je priča i legendi vezano uz početke obilježavanja Valentinova i porijekla tog dana, ali spomenimo samo jednu. Još u doba ranoga kršćanstva, rimski je imperator Klaudije II zabranio mladim vojnicima ženidbu zbog mišljenja da će im briga o supruzi skrenuti pozornost s vojničkih dužnosti. Svećenik po imenu Valentin oglušio se na njegovu zapovijed i u tajnosti vršio obrede vjenčanja, no na žalost svih zaljubljenih uhvaćen je i pogubljen upravo 14. veljače. Od tada se taj dan slavi kao dan zaštitnika zaljubljenih diljem svijeta.

Predlažemo Vam da voljenoj osobi darujete trenutke zajedničkog opuštanja i vrijeme koje ćete posvetiti jedno drugome, a u tome Vam možemo pomoći zanimljivim izborom kratkih putovanja.

I oko začetka karnevalskih svečanosti također su spričane mnoge priče. Porijeklo se nazire još u rimskom razdoblju i proslavama vezanima uz zimski solsticij ili proslavama u čast nadolazećeg proljeća, a i jedna latinska poslovica kaže da je jednom godišnje dozvoljeno “poludjeti”. Gdje god našli korijene karnevala i kakva god bila njegova povijest u pojedinoj zemlji ili gradu, slažemo se da nam trenuci opuštanja uvijek dobro dođu, a ako se uz to još možemo barem na jedan dan pretvoriti u neku drugu osobu ili se jednostavno sakriti iza maske, zašto ne.

I za karnevalske dane nudimo Vam izbor putovanja, od uvijek zanimljivog juga Francuske do ne tako daleke Venecije, poznate po specifičnim i izuzetno lijepim maskama.

Bez obzira na koje putovanje odlučite krenuti, podsjećamo Vas da se kupnja svakog putovanja do 28. veljače 2006. vrednuje dvostruko i brže Vas dovodi do nagradnih kupona u našoj nagradnoj igri. Sretan put!

Slijede urešenja i zaslađivanja ponuda pojedinih putovanja, a formulacije su ovakve:

Ukradite vrijeme svakodnevnim obvezama i provedite opuštajuće trenutke s voljenom osobom. (…) Pridružite nam se i otkrijte draži jednog od najpoznatijih karnevala na svijetu. (…) Tradicija karnevala u drugom gradu seže u daleko 14. stoljeće. Poznatu paradu predvode plemkinje s buketima mimoza, slijede ih maskirani glazbenici, a iza njih se nosi velika lutka – kralj zime sa zlatnom krunom na glavi. Kralja, odgovornog za protekle hladnoće, navečer očekuje svečano spaljivanje. Proljeće počinje! (…) Odaberite kostim i masku, odlučite što ćete biti tu večer i vidimo se na plesu. (…) Degustacija fritula i pokladnica tijekom dana, a zatim ples pod maskama do jutra. Zabava je zajamčena! Pridružite nam se. (…) Nakon hladne zime zaslužili ste i više nego ugodno proljeće. Razmislite o putovanju u daleke zemlje…

Zašto sam dobio ovakvu poruku? Prijava je bila uključena već onda kad sam se odlučio provjeravati novčano stanje posredstvom interneta. Logika koju slijedi u osnovi je spamerska. Ma koliko zaslađivanja bila pretjerana a instantna brisanja poruka pretpostavljiva, u srazu s troškom oblikovanja i slanja e-okružnice njen će se pošiljatelj okoristiti pođe li mu za rukom namamiti sasvim sićušan dio adresata. I 17. broj e-okružnice je stoga posve izvjestan, no ipak sam iskoristio mogućnost odjave među sitnim slovima na koncu šarene poruke.

Kao i s Djedom Božićnjakom, pardon, Djedom Mrazom, oprostite, Santa Klausom, htjedoh reći tržišnih, poratnih i ideoloških preoblika darujućeg lika sv. Nikole, i ovdje se čini da će u borbi za kulturnu praksu nad čijim nestajanjem etnolozi zloguko pogledavaju na sat jednu od žilavih linija obrane predstavljati tržište. U takvim su se kolima zauzdane našle i uspomene svetaca kao i elementarna sklonost šali, kao što se na drugim mjestima mladost izguruje kao zagovaratelj piva ili mobilne telefonije.

U eseju o karnevalu Umberto Eco razlikuje pokladni humor kakav se potiče u svojim izvanjskim efektima, za razliku od humora koji društvo može propitivati na razorne i mnogokad besplodne načine, poput ironije i sarkazma. Privremena izvrtanja poretka u konačnici učvršćuju njegove zasade tijekom čitavog ostatka ciklusa, o čemu su u Dalmaciji uvjerljivo svjedočile i lokalne tradicije biranja seoskog kralja, poput onog na Silbi. Zadnja desetljeća na sličan su način donijela sredine i medije institucionaliziranog ismijavanja i propitivanja društvene prakse, nalazeći svoju intelektualnu nišu za odušak poput onog kojeg su u legitimiranju poretka svojim pukim postojanjem pružali pojedini časopisi ili novine skromnog dosega. Kao i u zakonitostima tržišta, mjeru zadaje masovna diseminacija predočena likovima i usmenošću u večernjem televizijskom dnevniku ili mamcima iz e-okružnica spamerskih dohvata, svejedno.

Taj dinamični život smijeha, ili uopće zabave i trošenja za predstojećih praznika, očito ima žilavog saveznika koji mu ne će dopustiti izostajanje pred etnologovom bilježnicom. Na tom će nam mjestu sama potvrda pukog prakticiranja običaja biti od slabe koristi, no opisivanja usputnih preobražaja mogli bi začiniti posao. Možda i do te mjere da bih ukrao vrijeme svakodnevnim obvezama i proveo opuštajuće trenutke u idućem sezonskom aranžmanu moje banke… (Objavljeno na blogu 8. veljače 2006.)

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: